четвер, 29 лютого 2024 р.

Репресовані письменники й науковці у лекції для студентів і колег СНУ ім. В. Даля

 

Кафедра здоров'я тварин і екології Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Animal Health and Ecology Department розпочала серію лекцій із стейкхолдерами та запрошеними лекторами з України і закордоння. 
Відкрила цикл лекцій Тетяна Леонідівна Шептицька, заступниця з наукової роботи директора музею "Биківнянські могили". Тема лекції "Репресовані письменники й науковці через призму історії України. Стежками Биківнянських поховань". Студенти, аспіранти, колеги дізналися про те, як знищувалася освітня, наукова, творча інтелігенція за видуманими звинуваченнями, які розробили Сталін і його поплічники в рамках кривавого терору. При цьому науковців, студентів, освітян, письменників, церковників та людей без освіти знищували разом з матеріальною та інтелектуальною спадщиною, стирали з землі, разом із документами про злочини, якими їх карали. Співробітники музею "Биківнянські могили" по крихтах відтворюють інформацію про злочини і викладають в музеї.

Лекція супроводжувалася ілюстративно фотографіями закатованих жертв та документами про це, інформація викликала багато запитань у Оксани Вікторівни Івлевої, Людмили Іванівни Наливайко, Оксани Валентинівни Яблонської, на які Тетяна Леонідівна надала повні відповіді.
Висловлюємо вдячність за інформацію, якою Тетяна Шептицька поділилася, надію на наступну співпрацю і упевненість в перемозі України.
 
 
Оксана Яблонська,
професор СНУ ім. В. Даля

 

Немає коментарів:

Дописати коментар